De Invloed Van Hormonen Op Je Haar
Curl fanatic. Product junkie met een grote liefde voor natuurlijke…
We kennen bijna allemaal de mood swings, cravings en maandelijkse opvliegers. Onze hormonen hebben een grote invloed op ons lichaam, maar wist je dat hormonen ook van grote invloed zijn op de conditie van ons haar?
Onze hormonale balans beïnvloedt de kwaliteit van ons haar en ook de hoeveelheid ervan. Het speelt dus een essentiële rol in hoe ons haar voelt en eruit ziet. Schommelingen in onze hormoonbalans kunnen zorgen voor haaruitval, verandering van structuur en beïnvloeding van de haargroei.
De pil
Wanneer vrouwen de pil gaan gebruiken zorgt dit vaak voor voller en glanzender haar. Stoppen met de pil heeft dan vaak een averechts effect. Veel vrouwen ervaren dan ook haarverlies bij het stoppen. Gelukkig is dit van tijdelijke aard en stopt dit wanneer de hormonen weer in balans zijn.
Stress
Wanneer je stress ervaart, denk hierbij aan geestelijke, lichamelijke stress en darmproblemen, gaat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaken. Voor het aanmaken van cortisol is progesteron nodig en dit zorgt weer voor voor een progesteron tekort. Bij veel stress beïnvloedt dit de werking van het schildklierhormoon.
Schildklier
Haarverlies is vaak een van de eerste signalen bij problemen met de schildklier. Schommelingen hebben direct effect op de cyclus van de haargroei. De schildklier is onder andere verantwoordelijk voor een goede doorbloeding van het lichaam. Wanneer er sprake is van een trage schildklierwerking is er een minder goede doorbloeding en wordt de aanvoer van voedingsstoffen naar het haar slechter, waardoor het haar kan gaan uitvallen.
PCOS
Bij PCOS zijn hormoonwaardes tussen oestron, testosteron en progesteron uit balans. Er is een te hoog gehalte aan mannelijke hormonen. Dit zorgt ervoor dat er minder haar groeit en dat het dunner wordt. Het slikken van vrouwelijke hormonen kan dit stabiliseren.
Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap is het percentage haren dat in de groeifase zit 95%, tijdens de zwangerschap ben je dus gezegend met een volle glanzende bos haar. Maar in het laatste trimester van de zwangerschappen en na de bevalling, daalt het oestrogeengehalte en komen de haren in de afbraakfase. Hierdoor valt het haar uit en kan ook de textuur veranderen. Gelukkig herstelt zich dit weer vanzelf na 6 tot 8 maanden.
Overgang
Veel vrouwen krijgen tijdens en na de periode van de menopauze te maken met haaruitval. Dit komt omdat de hoeveelheid oestrogeen tijdens de overgang daalt en hierdoor kan haaruitval ontstaan. Ook hormonale schommelingen tijdens de menopauze en een verminderde werking van de schildklier kunnen haarverlies veroorzaken.
Eetstoornissen
Naast dat er bij een eetstoornis vaak een vitaminetekort optreedt waardoor het haar kan uitvallen, beïnvloed een eetstoornis ook je hormoonspiegel. Bij gebrek aan vetreserves in je lichaam, zal de menstruatie uitblijven en zal er een soort van menopauze optreden. Dit betekent dat er minder oestrogeen wordt aangemaakt en het haar kan gaan uitvallen.
Onze hormonen hebben dus niet alleen invloed op onze behoeftes aan chocolade of ons humeur tijdens de menstruatiecyclus. Ze beïnvloeden de dikte van ons haar en de conditie ervan. Zorg dat je gezonde voeding binnenkrijgt met voldoende eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine B en ijzer. Deze vitamines zijn essentieel voor een gezonde hormoonhuishouding en een happy bos krullen.