8 Ingrediënten Die Je Liever Niet In Je Haarproducten Wilt
Oprichtster van CurlyHairTalk.nl en FitInTheCity.nl, moeder van twee jongens.
Als we haarproducten kopen kijken we altijd naar mooie woorden, de verpakking en de prijs. Het is beter om naar de ingrediënten lijst te kijken, omdat sommige meer kwaad doen dan goed. Zie hier 8 ingrediënten die je liever niet in je haarproducten wilt.
1. Sodium Lauryl / Laureth Sulfate ( SLES en SLS )
SLS is een detergent dat gebruikt wordt in de meeste shampoo’s, scheercrème’s en douchegels. Het wordt gebruikt voor zijn reinigende en schuimende eigenschappen. SLS ontdoet het haar van haar natuurlijke oliën waardoor je haar erg droog wordt. SLS kan ook leiden tot irritatie van de ogen, de hoofdhuid, huiduitslag en andere allergische reacties. Hoewel er veel websites zijn die beweren dat SLS een kankerverwekkende stof is, heeft de American Cancer Society onderzocht dat SLS en SLES geen kanker veroorzaken.
2. Parabenen ( methylparaben , propylparaben, butylparaben en ethylparaben )
Parabenen zijn de meest gebruikte conserveermiddel in shampoo’s, conditioners en andere styling producten. De antimicrobiële eigenschappen van deze stoffen helpen de houdbaarheid van de meeste cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten te verlengen met 2 tot 3 jaar. Parabenen worden al een lange tijd beschouwd als veilig, maar een paar recente studies suggereren dat deze chemicaliën daadwerkelijk kunnen leiden tot borstkanker. Deze studies hebben weinig experimenteel bewijs, maar zulke beweringen blijven het onderwerp van nader onderzoek.
3. Petroleum en Mineral Oil
Deze goedkope ingrediënten worden veel gebruikt in vetten en zalf en bieden geen echte hydraterende voordelen. Deze ingrediënten maken je haar vaak zwaar en zorgen ervoor dat de natuurlijke oliën die geproduceerd worden door de hoofdhuid, niet worden geabsorbeerd door de haarschacht. Voor een natuurlijk alternatief kun je jojoba, kokos, of amandelolie gebruiken voor hun verzorgende eigenschappen.
4. Isopropyl
Is een alcohol dat gebruikt wordt in antivries, houtafwerking en shellac. Isopropylalcohol is ontworpen om oliën, die het haar van vocht strippen te ontbinden. Veel haargels, root lifters, volumizers en haarlak gebruiken deze stof om te helpen je kapsel “hold” te geven. Naast dat dit ingrediënt je haar kan beschdigen waarschuwt het “woordenboek van cosmetische ingrediënten”, dat inademen of inslikken van damp uit isopropylalcohol kan leiden tot hoofdpijn, duizeligheid, mentale depressie, misselijkheid en braken.
5. Propyleenglycol
Propyleenglycol is een bevochtigingsmiddel dat gewoonlijk gevonden wordt in shampoo’s, lotions, aftershave, deodorant, mondwater en tandpasta om het product “slip” te geven. Dit chemische ingrediënt zit ook in antivries, vliegtuig de-icer en rem- en hydraulische vloeistof. Recente bevindingen geven aan dat propyleenglycol allergische reacties, dermatitis, een droge huid, netelroos en eczeem kan veroorzaken. Omdat het gemakkelijk wordt opgenomen door de huid, heeft de “Environmental Protection Agency” besloten dat werknemers die met dit goedje werken, beschermende handschoenen, kleding en een veiligheidsbril moeten dragen. Pas op voor PEG ( polyethyleenglycol ) of PPG (polypropyleen glycol ) dit zijn gerelateerde kunststoffen.
6. Formaldehyde
Dit goedkope conserveermiddel wordt gebruikt in haarverzorgingsproducten met water om de groei van bacteriën te voorkomen. Formaldehyde is een vermoedelijk kankerverwekkende stof en kan huidreacties veroorzaken die leiden tot hartkloppingen, pijn in de gewrichten, allergieën, hoofdpijn, pijn op de borst, oorontsteking en duizeligheid. Ondanks de mogelijke schadelijke bijwerkingen zijn cosmetische fabrikanten vrij om formaldehyde te gebruiken in shampoo’s, conditioners en lotions zonder het te noemen als ingrediënt.
7. Synthetische geuren
Synthetische geuren zijn aanwezig in de meeste shampoo’s, conditioners en styling vetten. Het woord ” fragrance ” kan wijzen op de aanwezigheid van maximaal 4.000 afzonderlijke bestanddelen, waarvan vele synthetische zijn. Bij sommige personen kunnen deze verbindingen hoofdpijn, duizeligheid, huiduitslag, verkleuring van de huid, hevig hoesten, braken en irritatie van de huid veroorzaken. Voor een veilig alternatief kun je beter ongeparfumeerde producten kopen of je eigen parfum van volledig natuurlijke essentiële oliën toevoegen.
8. Coal Tar
Veel anti-roos shampoo’s bevatten Coal Tar. Dit ingrediënt is helaas vaak afwezig op de ingrediënten lijst. Het ingrediënt komt in vele vormen ( bv Stantar, Clinitar, Medi – Tar en Polytar). Hoewel de “FDA” erkent dat Coal Tar kankerverwekkend is, wordt het nog steeds als veilig beschouwd in de meeste anti-roos shampoo’s. Naast het gevaar van kanker kan Coal Tar astma-aanvallen, hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, nervositeit en gebrek aan concentratie veroorzaken.
Bron: Google
En welke shampoo bevat al deze ingrediënten dan niet?